1 Reply Latest reply on Jul 26, 2014 7:40 PM by Jared Conway

    Problem With Propeller Flow Simulation

    Robert McGonigal

      Hello,

       

      I am trying to perform a flow simuilation of of a propeller with an incoming velocity of 51.33 ft/s and angular velocity of 2575 rpm. I created a cyclinder around the propeller to use as the rotating region and made sure that the component control includes only the propeller and not the rotating region.

       

      However, when I run the analysis, my velocity profiles are wrong. I am getting little to no velocity on the back side of the propeller (the side where thrust should be generated)

       

      I have run a seperate tutorial with the same model used in the tutorial with success, I just cannot get it to work with my propeller.

       

      I have tried changing the angular velocity, axis of rotation, turbulence intensity, number of blades (2), removing the incoming velocity, all with no luck.

       

      Here is a link to the tutorial which I followed for the propeller used in the tutorial with success.

       

      https://grabcad.com/questions/tutorial-how-to-do-a-flow-simulation-to-a-rotating-propeller

       

      Also, attached is the solidworks file of my propeller design.

       

       

      The propeller model

       

      [URL=http://s307.photobucket.com/user/robooo0521/media/prop_zpsca371b0b.png.html][IMG]http://i307.photobucket.com/albums/nn307/robooo0521/prop_zpsca371b0b.png[/IMG][/URL]

       

       

      Maps of Velocities

       

      [URL=http://s307.photobucket.com/user/robooo0521/media/vectorflow_zps79860102.png.html][IMG]http://i307.photobucket.com/albums/nn307/robooo0521/vectorflow_zps79860102.png[/IMG][/URL]

       

      [URL=http://s307.photobucket.com/user/robooo0521/media/velocityprofile_zps8b7fac7f.png.html][IMG]http://i307.photobucket.com/albums/nn307/robooo0521/velocityprofile_zps8b7fac7f.png[/IMG][/URL]