5 Replies Latest reply on May 15, 2018 2:02 PM by Loren Swensen

    Solidworks is running slowly

    Loren Swensen

      I am running Solidworks 2017. Solidworks will be working fine then for no apparent reason start lagging terribly. Panning or rotating is almost impossible. Executing any commands takes forever. This is especially true when using sheet metal functions. It does not seem to matter if I am in large assembly mode or not. The image quality appear to be on very low setting no matter what actual setting it is on.

      I have monitored my PC vitals whenever this has happened and I am never utilizing more than 20%CPU, 50%GPU, 30% memory, and 5% disk. None of my CPU cores are maxed out either. I have a capable machine, so I don't think that is the problem. What could possibly be causing Solidworks to be so slow? It's not just me, my coworker has the same problems and an almost identical rig. We both run fairly large assemblies, but we never can max out our systems unless we are rendering. Ant ideas?

      Rig Specs:

      CPU- Intel i7-7700k @4.2Ghz

      RAM- G Skill 32GB

      GPU- NVIDIA Quadro M4000 8GB

      Storage- 500BG SSD

        • Re: Solidworks is running slowly
          Paul Salvador

          Hello Loren,

           

          Not sure... although, when I've seen post like yours it usually has to do with a Windows Update.. and that update sometimes includes the graphics driver.... so, if it was a video driver update (you can find this out in the history), either roll back (using system restore) or reinstalling the old video driver?

          Next.. do a Repair on your SW install.

            • Re: Solidworks is running slowly
              Loren Swensen

              Paul Salvador wrote:

               

              Hello Loren,

               

              Not sure... although, when I've seen post like yours it usually has to do with a Windows Update.. and that update sometimes includes the graphics driver.... so, if it was a video driver update (you can find this out in the history), either roll back (using system restore) or reinstalling the old video driver?

              Next.. do a Repair on your SW install.

              Thanks, I did some checking. Even though my graphics card is supported the driver version was not. I got the right driver and so far it seems to be working alright.

            • Re: Solidworks is running slowly
              Matt Peneguy

              Hmm... Is this an across the board problem?  Does this happen when you open a different assembly on both your pc and your coworkers'?

              I had some funky things going on and the VAR had me do a "clean" install.  I wouldn't recommend that unless you are sure it is truly what is wrong because it is time consuming.  As Paul Salvador suggests a "Repair" may fix the issue and takes a lot less time compared to the "clean" install.  Regardless, if you are on subscription, send in a support ticket with your VAR.  This kind of thing is difficult to get to the bottom of because we don't have access to your machine.

              • Re: Solidworks is running slowly
                Mike Lee

                Hi Loren,

                 

                I would first go with Paul's suggestion and check for Windows updates. I've experienced it myself recently. Run the update and restart, you should notice a change. Failing that then you will need to investigate further starting with SOLIDWORKS RX and System maintenance. If no improvements after that then I would go with a Repair install. If you still have problems then you will need to contact your VAR.

                 

                Good luck and I hope you can get it sorted soon.

                • Re: Solidworks is running slowly
                  Manish Panchal

                  Loren,

                   

                  Please find attached solid works & system setting document may this solve your problem.

                   

                  Regards,

                  Manish